Gipsplaatschroeven - welke zijn de juiste?

Gipsplaten worden ook bevestigd met schroeven. Hiervoor worden zogenaamde Rigips-schroeven gebruikt, ook wel bekend als gipsplaatschroeven. Deze speciale schroeven zijn ontwikkeld voor het bevestigen van gipsplaten. In vakjargon worden deze schroeven ook wel gipsplaatschroeven genoemd.

 

 

Gipskartonplaten worden op houten profielen of metalen profielen geschroefd en hiervoor worden verschillende gipsplaatschroeven gebruikt. Er zijn twee soorten of schroefdraadtypes die hier worden gebruikt.

 

 

Rigips-schroeven (gipsplaatschroeven) zijn altijd zelftappend en hoeven niet te worden voorgeboord. Bij het vastschroeven van gipskartonplaten moet de schroef altijd minstens 1 cm, bij voorkeur 2 cm, in de onderconstructie, d.w.z. de houten of metalen onderconstructie, dringen. Afhankelijk van de dikte van de plaat moet de juiste schroeflengte worden gekozen. Hier volgt een overzicht van de meest gangbare schroeflengtes.

 

werbung links1

Snelbouwschroeven - Algemene beschikbare maten

Rigips schroeven met grove draad, gipsplaatschroeven met grove draad, gipsplaatschroeven met grove draad
Rigips schroeven met grove draad

 

Snelbouwschroeven met grove draad (foto links)

 

Schroefdiameter x schroeflengte (in mm)

 

     3,9 x 25mm

     3,9 x 35mm

     3,9 x 45mm

     3,9 x 55mm

 

Rigips schroeven met fijne draad, gipsplaatschroeven met fijne draad, gipsplaatschroeven met fijne draad
Rigips schroeven met fijne draad

 

Snelbouwschroeven met fijne draad (foto links)

 

Schroefdiameter x schroeflengte (in mm)

 

     3,9 x 25mm

     3,9 x 35mm

     3,9 x 45mm

     3,9 x 55mm

 

Tip! De 3,9 x 35mm schroef kan als universele lengte worden gebruikt. Veel standaard gipsplaten hebben een dikte van ongeveer 9,5 - 12,5 mm. Bij dubbele bekleding heb je dus een maximale wanddikte van 25mm. Met een 3,9 x 35 mm gipsplaatschroef kunt u dus zowel de onderste als de bovenste bekleding vastschroeven met slechts één type schroef. Om ervoor te zorgen dat alle schroeven op dezelfde diepte worden vastgeschroefd, is er een speciale bithouder die speciaal geschikt is voor gipsplaatschroeven.

 

werbung links2
werbung rechts1