Plexiglas boren of acrylglas boren

Kunststof beplating, plexiglas beplating
Plexiglas boren, Acrylglas boren

 

Het eerste wat je moet weten is dat plexiglas hetzelfde is als acrylglas. Plexiglas is een geregistreerde merknaam, maar de eigenschappen zijn hetzelfde. Er zijn veel verschillende fabrikanten van acrylglas, waarvan sommige hun producten onder hun eigen naam verkopen. De verschillen in lichtdoorlatendheid, transparantie en kleur zijn meestal minimaal en te verwaarlozen.

 

Als je een schoon gat in een plexiglasplaat wilt boren, moet je het volgende in acht nemen.

 

werbung links1

Plexiglas - Welke boor?

Plexiglasboor, boor plexiglas, boor plexiglas correct
Doffe HSS boren voor plexiglas!

 

Als je op de juiste manier in plexiglas wilt boren, moet je weten dat je een spiraalboor nodig hebt die niet snijdt maar het materiaal afschraapt. Dit is de enige manier om een schoon boorgat te krijgen. Om dit te bereiken kun je kort in een betonnen muur of steen boren met een gewone staalboor. De boor is dan botter en schraapt het materiaal zoals gewenst. Als je een scherpe boor gebruikt, loop je het risico dat het plexiglas breekt of barst.

 

 

Tip! Het is essentieel om gewoon water met een beetje afwasmiddel te gebruiken om het boorgat te koelen. Breng gewoon een paar druppels aan op de boorplek en meer indien nodig tijdens het boren. Zonder koeling bestaat het risico dat de kunststof heet wordt en begint te smelten.

 

Een andere eigenschap is de spaan die wordt geproduceerd tijdens het boorproces. Als de spaan brokkelig is, is de gebruikte boorsnelheid te hoog. Als de spaan gesmolten is, is de boorsnelheid te laag. De juiste snelheid produceert een lange, schone spaan.

werbung links2
werbung rechts1