Schroefdraadinzetstuk voor hout

 

Er zijn verschillende manieren om metrische draad in hout te krijgen. We laten je graag kennismaken met de twee meest gebruikte methoden om snel en eenvoudig een stabiele schroefdraad te verkrijgen.

  • Inschroefmoeren voor hout
  • Inschroefmoeren of schroefdraadbussen voor hout

 

werbung links1

Inrijmoer voor hout

houten inzetstuk met schroefdraad, houten huls met schroefdraad, houten inzetstuk met schroefdraad, geschroefde houten huls
Inrijmoer voor hout

Een zeer eenvoudige en snelle manier om schroefdraad in een houten werkstuk te krijgen is de inslagmoer. Zoals de naam al zegt, wordt de moer eenvoudig met een hamer in een voorbereid gat in het werkstuk geslagen. Het boorgat moet precies zo groot zijn als de kerndiameter van de inslagmoer. Je kunt de kerndiameter voor het boorgat eenvoudig zelf bepalen met een schuifmaat of je kunt de instructies van de fabrikant volgen. Na het inslaan van de moer is de schroefdraad klaar voor gebruik.

 

Tip: Het boorgat moet iets verzonken zijn voordat je de moer erin hamert, dit maakt het gemakkelijker om de moer aan te brengen en in te hameren.

Inschroefmoer voor hout / inzetstuk met schroefdraad voor hout

houten inzetstuk met schroefdraad, houten huls met schroefdraad, houten inzetstuk met schroefdraad, geschroefde houten huls
Schroefmoer voor hout / inzetstuk met schroefdraad voor hout

Een zeer goede methode om een zeer stabiele en strakke schroefdraad in hout te krijgen, is het gebruik van een inschroefmoer, ook bekend als een schroefdraadinzetstuk voor hout. Deze moeren zijn verkrijgbaar in verschillende maten van M4 tot M10. Het inzetstuk met schroefdraad heeft een cilindrische vorm en bestaat uit een zelftappende buitenschroefdraad voor hout en een metrische binnenschroefdraad voor metrische schroeven. Voor het vastschroeven in het werkstuk is het schroefdraadinzetstuk voorzien van een gleuf of een inbus (binnenzeskant). De laatste maakt het veel gemakkelijker om verticaal te verwerken en vast te schroeven. Er bestaan ook zeskantbitsets voor accuschroevendraaiers, waarmee het inzetstuk met schroefdraad snel en eenvoudig kan worden ingedraaid.

 

Tip: Het boorgat moet voor het vastschroeven worden verzonken. Het inzetstuk met houtdraad kan dan gemakkelijker en nauwkeuriger worden ingedraaid.

 

Montage-instructies

Het installeren van een draadinzetstuk in een houten werkstuk is eenvoudig en kan door iedereen gedaan worden. Je moet wel iets grotere gaten voorboren in hardhout dan in zachthout. Je moet echter altijd de instructies van de fabrikant volgen. We raden je aan om het eerst te testen op een stuk afvalhout. Als dat lukt, kun je het één-op-één gebruiken op je werkstuk.

Stap 1: Meet de diameter van het kerngat

Schroefdraadinzetstuk voor hout Boorgatdiameter meten, installatie-instructies Schroefdraadinzetstuk voor hout
De kerngatdiameter meten

Der Kernlochdurchmesser kann entweder selbst ermittelt werden. Wie im Bild links dargestellt, kann man dies am einfachsten mit einem Messschieber machen. Oder wenn vorhanden, richtet man sich nach den Herstellervorgabe.

Stap 2: kerngat boren

Boor het inzetstuk met schroefdraad voor het kerngat van hout voor, Montagehandleiding schroefdraadboor voor hout
Boor het kerngat voor

Boor het kerngat voor het draadgat. Let op! Zorg ervoor dat je echt in een hoek van 90° boort. Verzink het boorgat vervolgens lichtjes met een houten verzinkboor. Dit maakt latere montage gemakkelijker.

Stap 3: Het inzetstuk met schroefdraad monteren

Inzetstuk met schroefdraad, installatie-instructies voor inzetstuk met schroefdraad in hout
Monteer het inzetstuk met schroefdraad

Den Gewindeeinsatz mit einem Sechskantschlüssel im 90° Winkel (hier muss man sehr genau arbeiten), bis zum Anschlag eindrehen. Sechskantschlüssel entfernen, fertig ist das Gewinde in Holz.

werbung links2
werbung rechts1
werbung rechts2