Houtschroeven voorboren - instructies

Hout voorboren, hout boren, hout correct boren,
Voorgeboorde houtschroef

 

HoutAls een houtschroef in een dunner stuk vierkant hout of in de rand van een stuk hout wordt geschroefd, kan deze gemakkelijk splijten of opensplijten. Daarom moet je het hout voorboren om dit te vermijden en schade aan het werkstuk te voorkomen. Door voor te boren krijgt de houtschroef meer ruimte in het materiaal.

 

De diameter voor het voorboren hangt niet alleen af van de diameter van de gebruikte schroef, maar ook van de gebruikte houtsoort. Hardhout wordt bijvoorbeeld met een andere diameter voorgeboord dan zachthout.

 

Als je twee stukken hout aan elkaar wilt schroeven, moet je als volgt te werk gaan. Boor het te monteren hout voor (boordiameter = schroefdraaddiameter van de houtschroef). Plaats beide stukken hout en markeer het tweede stuk hout met de boor. Je kunt nu het tweede stuk hout voorboren. De juiste boordiameter vind je in de tabel - Houtschroeven voorboren - hieronder.

 

Houtschroeven voorboren volgens de houtsoort

Voor hardhout, dat tot de hardhoutsoorten behoort, wordt over het algemeen een grotere boordiameter gebruikt voor voorboorgaten dan voor zachthout, dat tot de zachthoutsoorten behoort. Hieronder vindt u een lijst met de meest gebruikte houtsoorten.

 

Hardhout (loofhout): eik, beuk, esdoorn, walnoot, berk, es, kers

 

Naaldhout (softwood): den, spar, lariks, den, els, douglasspar

 

werbung links1

Houtschroeven voorboren - tabel

De volgende tabel geeft een overzicht van de aanbevolen boordiameters voor het voorboren van houtschroeven. Deze aanbevelingen zijn afhankelijk van de buitendraaddiameter van de gebruikte houtschroef en de houtsoort van het werkstuk. Het is raadzaam om altijd voor te boren, zowel bij conventionele houtschroeven als bij Spax-schroeven. Dit zorgt voor een stevige verbinding, voorkomt dat het werkstuk uitzet en zorgt voor een betrouwbare bevestiging.

 

Buitendraaddiameter
van de houtschroef
Boordiameter
voor voorboren
(in mm)

Voor zacht hout
(zacht hout)
Boordiameter
voor voorboren
(in mm)

Voor hardhout
(hardhout)
3 mm 2 mm 2 mm
3,5 mm 2 mm 2 mm
4 mm 2,5 mm 3 mm
4,5 mm 3 mm 3 mm
5 mm 3 mm 3,5 mm
6 mm 4 mm 4 mm
7 mm 4,5 mm 5 mm
8 mm 5 mm 6 mm
10 mm 6,5 mm 7 mm
12 mm 7 mm 8 mm

* Alle gegevens zonder garantie.

Correcte meting van de kerndiameter van houtschroeven

Meet of bepaal de kerndiameter van de houtschroef, boor de houtschroef voor.
Correcte meting van de kerndiameter van houtschroeven

 

Als je jezelf de vraag stelt: "Voorboren of niet voorboren?", kun je er zeker van zijn dat voorboren altijd beter is. Voorboren voorkomt dat het hout waarin de schroef zit barst of zelfs helemaal openbarst.

 

De kerndiameter van een houtschroef is bepalend voor het voorboren. Deze wordt bepaald met een schuifmaat, zoals in de afbeelding links. In dit geval wordt de kerndiameter gemeten tussen de snijkant van de schroef om deze correct te bepalen.

Hoe diep moet ik voorboren voor houtschroeven?

Er is een vuistregel voor de boordiepte of het voorboren voor hout. Voor zacht hout moet je ongeveer de helft van de schroeflengte voorboren, voor hardhout moet je ongeveer 2/3 voorboren. Om te voorkomen dat je te diep boort, kun je een diepteaanslag op de boor gebruiken of de gewenste boordiepte met plakband op de boor markeren.

 

Opdat de houtschroef zijn volledige draagcapaciteit zou kunnen ontwikkelen, moet de schroefdraad voor ongeveer 2/3 in het werkstuk verzonken zijn.

 

Houtschroeven voorboren of Spax-schroeven voorboren - Conclusie

Welke houtschroef u ook gebruikt, u zult nooit een fout maken als u voorboort. Met zacht hout en kleine schroefdiameters kun je soms echter afzien van voorboren en zo tijd besparen.

 

werbung links2

Schroefdiepte houtschroeven - vuistregel

Houtschroeven voorboren, hoe diep boren voor houtschroeven
Houtschroeven Schroefdiepte

 

Voor houtschroeven is er een aanbeveling of vuistregel voor de installatiediepte. Deze is gebaseerd op de effectieve schroefdraadlengte. Met andere woorden, het schroefdraadgedeelte dat stevig in het werkstuk dringt om te verankeren. Dit moet minstens 6 keer de schroefdiameter zijn.

 

Inschroefdiepte voorbeelden:

 

Houtschroef 50 x 3,5mm

3,5mm x 6 = 21mm minimale indraaidiepte

 

Houtschroef 50 x 4,0mm

4,0mm x 6 = 24mm minimale indraaidiepte

 

 

 

 

 

 

De sterkte van de houtschroefverbinding neemt toe tot ongeveer 20 keer de schroefdiameter. Tussen 6 en 20 keer de schroefdiameter neemt de sterkte sterk toe. Voor een sterke schroefverbinding met houtschroeven moet de indraaidiepte zo groot mogelijk zijn. Schroefdieptes van meer dan 20 keer verhogen de sterkte slechts licht.

 

 

werbung rechts1