Hout boren

 

Zoals de naam al zegt, is een houtboor het meest geschikt voor het boren in hout. Of het nu gaat om hardhout, multiplex, spaanplaat of andere materialen op houtbasis.

 

Houtboor
Houtboor, centreerboor, twee scherpe snijkanten

 

 

Kenmerken houtboor:

 

Punt: Centerpunt

 

Snijkant: twee scherpe snijkanten

 

 

 

De speciale eigenschap van de houtboor is dat de snijkanten aan de buitenrand van de houtboor het hout eerst raken of snijden tijdens het boren. Dit betekent dat de rand van het boorgat eerst wordt gesneden, waardoor overmatig scheuren van de houtvezels wordt voorkomen. Dit resulteert in een schoon boorgat.

 

werbung links1

Houtschroeven voorboren

Meet of bepaal de kerndiameter van de houtschroef, boor de houtschroef voor
Meet de kerndiameter van houtschroeven

 

Als je jezelf de vraag stelt: "Voorboren of niet voorboren?", kun je er zeker van zijn dat voorboren altijd beter is. Voorboren voorkomt dat het hout waarin de schroef zit barst of zelfs helemaal openbarst.

 

De kerndiameter van een houtschroef is bepalend voor het voorboren. Deze wordt bepaald met een schuifmaat, zoals in de afbeelding links. In dit geval wordt de kerndiameter gemeten tussen de snijkant van de schroef om deze correct te bepalen.

Hout boren met metalen boren

Je wilt een gat boren in hout en je hebt niet de juiste houtboor. Geen probleem, als je maar af en toe een gat in hout wilt boren, kun je ook een metaalboor gebruiken. Een metaalboor heeft ook twee scherpe snijkanten en is daarom vergelijkbaar met een houtboor. Voor een goed boorresultaat moet je echter rekening houden met het volgende. Plaats een ander stuk hout onder het werkstuk zodat de boor er doorheen kan dringen. Dit voorkomt dat het boorgat gaat rafelen. Je moet ook minder druk uitoefenen bij het boren met de metaalboor en de boor steeds opnieuw uit het boorgat trekken zodat de spanen uit het boorgat kunnen vallen. Als je dit in gedachten houdt, krijg je een goed boorgat als resultaat.

 

Houtschroeven Inschroefdiepte

Houtschroeven voorboren, hoe diep boren voor houtschroeven
Houtschroeven Schroefdiepte

 

Voor houtschroeven is er een aanbeveling of richtlijn voor de insteekdiepte. Deze is gebaseerd op de effectieve schroefdraadlengte. Met andere woorden, het schroefdraadgedeelte dat stevig in het werkstuk dringt om te verankeren. Dit moet minstens 6 keer de schroefdiameter zijn.

 

Inschroefdiepte voorbeelden:

 

Houtschroef 50 x 3,5mm

3,5mm x 6 = 21mm minimale indraaidiepte

 

Houtschroef 50 x 4,0mm

4,0mm x 6 = 24mm minimale indraaidiepte

 

 

 

 

 

 

De sterkte van de houtschroefverbinding neemt toe tot ongeveer 20 keer de schroefdiameter. Tussen 6 en 20 keer de schroefdiameter neemt de sterkte sterk toe. Voor een sterke schroefverbinding met houtschroeven moet de indraaidiepte zo groot mogelijk zijn. Schroefdieptes van meer dan 20 keer verhogen de sterkte slechts licht.

 

 

werbung links2
werbung rechts1