Kunststof boren - Instructies

kunststof beplating
Kunststof boren

 

Als je in kunststof wilt boren, is het belangrijk om te weten hoe hard de kunststof is. Voor een goed boorresultaat moet je de volgende basisregel in acht nemen.

 

Zacht kunststof = lage boorsnelheid en weinig druk bij het boren

 

Hard plastic = hogere boorsnelheid en meer druk bij het boren

 

Tip! Als de boorsnelheid te hoog is en er te veel druk wordt uitgeoefend, kan de kunststof heet worden en smelten tijdens het boren. Om dit te vermijden moet water met een beetje afwasmiddel worden gebruikt om te koelen. Enkele druppels op de boorpunt en op de boor zijn voldoende.

 

werbung links1

Plastic - Welke boormachine?

Kunststof correct boren, welke boor voor kunststof
HSS boor voor het boren van kunststof

 

Gewone HSS metaalboren zijn het meest geschikt voor alle kunststoffen. Ze hebben een zeer hoog snijvermogen en een scherpe punt. Bij het boren in kunststoffen moet je altijd een relatief nieuwe en scherpe boor gebruiken. Als je een oude of botte boor gebruikt, wordt het werkstuk erg heet tijdens het boren en is het boorresultaat meestal onbevredigend. Het beste resultaat bereik je met een nieuwe HSS metaalboor, die je hier goedkoop kunt kopen.

 

Als je een groter gat wilt boren, bijvoorbeeld in een regenton, gebruik dan een zogenaamde stappenboor, die je op de foto links ziet. Met deze boor kun je een groot, schoon gat maken, zelfs in dunne kunststoffen, bijvoorbeeld om een kraan of aansluiting aan te brengen.

 

 

Tip! Om te voorkomen dat de boor wegglijdt, is het aan te raden om het boorpunt te markeren met een centerpons of spijker.

 

werbung links2
werbung rechts1