Schuifmaat aflezen

 

Een schuifmaat is een lengtemeetinstrument. Het kan worden gebruikt om binnen- en buitenmaten en dieptes te meten. Het meetresultaat wordt weergegeven in millimeters en inches. Met schuifmaten kun je heel snel en gemakkelijk lengtes meten met een hoge mate van precisie. Hier leggen we uit hoe je een schuifmaat leest en hoe hij in elkaar zit.

 

Kalibers - structuur

 

Remklauwen hebben hun naam gekregen omdat ze uit twee schuivende delen bestaan. In de meeste gevallen heeft het een millimeter- en een inchschaalverdeling. Hij heeft ook een borgschroef zodat het meetresultaat kan worden vastgezet. Hij wordt ook gebruikt om een vaste meting aan te houden. Op het bewegende deel bevindt zich een schaalverdeling, de zogenaamde nonius. Deze wordt gebruikt om de exacte lengtemeting tot op een tiende van een millimeter te bepalen.

 

We zullen nu uitleggen hoe je een schuifmaat correct afleest.

 

werbung links1

Voorbeeld Aflezing remklauw / remklauwmeter

Schuifmaat aflezen, Klem Aflezen, Remklauwen aflezen
Schuifmaat aflezen

 

Die Ablesemarke steht zwischen 2,4 und 2,5 cm. Der genauere Wert 2,4 cm + 0,7 mm ergibt sich dadurch, dass erst die siebte Marke des Nonius einer Marke des Maßstabs exakt gegenüber liegt. Hier kann man das Messergebnis an der Schieblehre ablesen.

 

Schuifmaat - buitendiameter meten

Meten, meten, uitwendige meting, diameter meten
De buitendiameter meten - de meter aflezen

 

Een externe meting wordt meestal gedaan met een schuifmaat. Om een zo nauwkeurig mogelijk resultaat te verkrijgen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de schuifmaat zo nauwkeurig mogelijk in een rechte hoek ten opzichte van het werkstuk wordt geplaatst. Als je de schuifmaat in een hoek ten opzichte van het werkstuk houdt, krijg je een onjuist meetresultaat. Het testobject moet ook zo dicht mogelijk bij de rail staan.

Schuifmaat - binnendiameter meten

Binnen het Meten Maat, Binnen het Meten Maat, het Meten van Kerngat, het Meten van Binnendiameter, het Meten van Gat
De binnendiameter meten - meterstand

 

Inwendige afmetingen kunnen gemeten worden met de twee snijkantvormige meetvlakken. Diameters vanaf drie millimeter kunnen nauwkeurig gemeten worden. Bij kleinere diameters treden meetfouten op. Testpennen zijn het meest geschikt voor het bepalen van kleinere diameters.

Schuifmaat - diepte meten (dieptemeting)

Meetdiepte, meetdiepte, meetgatdiepte, meetgatdiepte, meetgatdiepte
De diepte van de meter meten (diepte meten) - De meter aflezen

 

De dieptestaaf van de schuifmaat is nodig voor dieptemetingen. Het uiteinde van de schuifmaat en het uiteinde van de dieptestang dienen als meetoppervlak. Voor een nauwkeurig meetresultaat moet de schuifmaat zo loodrecht mogelijk op het werkstuk worden geplaatst.

werbung links2

De volgende onderwerpen kunnen ook interessant voor je zijn:

 

werbung rechts1