Welke schroef voor welke plug

 

Het is heel belangrijk om de juiste schroeflengte en de juiste schroefdiameter te gebruiken om ervoor te zorgen dat een plug zijn volledige houdkracht kan ontwikkelen. Alleen als alles past, krijg je een sterke schroefverbinding.

 

De afbeelding toont een voorbeeld van hoe je een paneel aan een muur bevestigt met een plug. Het is heel belangrijk dat de schroeflengte zo wordt gekozen dat de punt van de plug wordt doorboord wanneer deze wordt vastgeschroefd. Alleen zo kan de plug zich in de lengterichting schrap zetten en zijn taak vervullen.

 

Welke schroef voor welk anker, lengte schroef voor anker, schroef en anker, lengte schroef en anker, schroef langer dan anker
Welke schroef voor welke verankering

 

Als vuistregel kun je aanhouden dat de schroef altijd door het uiteinde van de plug moet steken nadat deze is ingedraaid. De schroef moet altijd ongeveer 5 - 10 mm buiten de plug uitsteken. Het boorgat moet dus iets langer zijn dan de plug zelf.

 

De afbeelding links toont een plug van 6 mm met een schroef van 5x50.

 

werbung links1

Ankertabel - Welke plug is geschikt voor welke schroef.

De volgende ankertabel geeft je een overzicht van de verschillende ankermaten, ankerdiameters, boorgatdiameters en schroefdiameters.

 

Als je jezelf de vraag stelt: "8mm plug voor welke schroef". Hier zie je dat een schroef met een diameter van 4,5 mm tot 6 mm kan worden gebruikt. Je kunt ook zien dat het boorgat voor de plug van 8mm een diameter van 8mm moet hebben.

 

Drevel
Deuvelmaat
Drevel
Diameter deuvel
Boorgat
Diameter boorgat
Diameter schroef
Diameter van
 4er 4 mm 4 mm 2 - 3 mm
5er 5 mm 5 mm 3 - 4 mm
6er 6 mm 6 mm 4 - 5 mm
8er 8 mm 8 mm 4,5 - 6 mm
10er 10 mm 10 mm 6 - 8 mm 
12er 12 mm 12 mm 8 - 10 mm

Voorbeeld: Diameter houtschroef bepalen

De diameter meten van houtschroeven
De diameter van houtschroeven meten

 

Om de diameter van een houtschroef correct te meten, moet je ervoor zorgen dat je op de schroefdraad meet en de schuifmaat niet per ongeluk tussen de schroefdraad van de houtschroef plaatst. Als je de schroef kruislings in de schuifmaat steekt, is de kans op een meetfout erg groot, omdat de kaken van de schuifmaat tussen de schroefdraad kunnen glijden. De schroef moet daarom in de lengterichting van de poten van de schuifmaat worden gestoken. De diameter van een schroef wordt altijd op de schroefdraad gemeten.

 

De volgende onderwerpen zijn misschien ook interessant voor jou:

 

werbung links2
werbung rechts1