Glas boren

Als je een gat in glas wilt boren, is het eerste wat je moet weten welk type glas je hebt. Je kunt niet in elk type glas een gat boren. De volgende glassoorten zijn beschikbaar.

  • Floatglas (vlak glas) kan worden geboord. Dit type glas heeft als nadeel dat het bij breuk in veel grote en kleine scherven uiteenvalt, waardoor het risico op letsel groot is.
  • ESG-glas (gehard veiligheidsglas) kan niet worden doorboord. Dit glas is thermisch gehard. Bij breuk valt dit glas uiteen in zeer kleine splinters, waarvan sommige met elkaar verbonden zijn. Het risico op letsel is daarom klein. Als je een gat probeert te boren in ESG-glas, versplintert het.
  • In VSG-glas (gelaagd veiligheidsglas) nkan niet worden geboord. Dit glas bestaat uit een laminaat van twee geharde veiligheidsbeglazingen die in het midden zijn samengevoegd met een plastic folie. De gelaagde structuur zorgt voor een hoge breuksterkte. Bij breuk worden de splinters extra bijeengehouden door de folie.

 

Als je een gat in glas wilt boren, moet je heel voorzichtig boren. Het kan snel gebeuren dat het glas barst of breekt. Maar maak je geen zorgen, als je een paar dingen in gedachten houdt, kun je een gat boren in glas. Omdat glas erg scherp is als het breekt en je jezelf gemakkelijk kunt verwonden, moet je altijd de veiligheidsmaatregelen in acht nemen die we hieronder beschrijven.

 

werbung links1

Glas correct boren zonder barsten - instructies

Glas boren, glas correct boren, glas boren zonder barsten

Ten eerste moet je de plek markeren waar je het gat wilt boren. Dit kun je doen met een stukje plakband of afplaktape. Het plakband voorkomt dat de boor wegglijdt en je kunt er de exacte positie van het boorgat op markeren.

 

Om een gat in glas te boren, heb je een glasboor nodig, die speciaal ontworpen is voor het boren van een gat in glas. Je kunt hier goedkoop een glasboor kopen.

 

Boor op lage snelheid en oefen weinig druk uit op het glas. Zo voorkom je dat je per ongeluk uitglijdt met de boor en krassen maakt op het glas. Het is vaak beter om met een kleinere boor te beginnen en geleidelijk het gat uit te boren met grotere bits. Dit minimaliseert de druk op het glas tijdens het boren. Omdat glas erg hard is, moet het boorgebied gekoeld worden tijdens het boren. Anders zou de boor erg heet worden en beschadigd raken. Een beetje olie is het meest geschikt om te koelen, een druppel is meestal genoeg.

 

 

TIP! Je krijgt een schoon gat aan de kant waar je boort of de boor inbrengt, maar het gat zal waarschijnlijk een beetje afgeschilferd zijn aan de kant waar de boor eruit komt.

 

werbung links2

Veiligheidsmaatregelen

Bij het boren van glas moeten altijd bepaalde veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen om jezelf te beschermen.

  • Draag een veiligheidsbril (om je ogen te beschermen tegen splinters)
  • Draag handschoenen (om je handen te beschermen tegen splinters)
  • Draag een ademmasker (glasstof kan de longen beschadigen)

Het spreekt voor zich dat je bij het boren voor voldoende ruimte en een stevige ondergrond moet zorgen!

 

werbung rechts1