Boorgat te groot

Ledere doe-het-zelver heeft het wel eens meegemaakt. Het gewenste gat in de muur is veel te groot! Wat kun je eraan doen? Het eerste wat je moet weten is waarom het boorgat te groot is. Hier zijn een paar voorbeelden,

  • Verkeerde boor per ongeluk
  • De boor is uitgegleden tijdens het boren
  • De boor is vastgelopen tijdens het boren
  • De muur of steen is broos en versplinterd

 

TIP! Om te voorkomen dat het boorgat te groot wordt, kun je eerst voorboren met een kleinere boor. Daarna kun je het gat op de gewenste grootte boren.

 

Wat te doen als het boorgat te groot is?

 

werbung links1

Wat te doen als het boorgat te groot is?

Was tun, wenn das Bohrloch zu groß ist?
Bohrloch zu groß

 

Het geboorde gat opnieuw afdichten

Als er geen enkele mogelijkheid is, kan het geboorde gat ook opnieuw worden afgedicht. Er is een breed assortiment egalisatiemiddelen verkrijgbaar bij de vakhandel om een gat in de muur goed opnieuw af te dichten.

 

Zodra het egalisatiemiddel volledig is uitgehard, kun je op dezelfde plek een nieuw gat boren. Volg echter altijd de instructies van de fabrikant voor het egalisatiemiddel! Als je de mogelijkheid hebt om het nieuwe gat iets te verschuiven, moet je dat doen. Bevestiging in vulmiddel is meestal niet zo stabiel als een normaal boorgat. Een andere optie is om het te grote gat te dichten met plamuur en de plug direct in de nog zachte plamuur te drukken. Zodra alles droog en stevig is, kun je de schroef erin draaien. Je kunt hier vulmiddel kopen tegen een gunstige prijs.

 

TIP! Vul het te grote boorgat met hete lijm en steek er een plug in. Na een paar minuten is de hete lijm hard en zit de plug vast.

 

werbung links2

Het boorgat vergroten

Een andere optie is om het boorgat te vergroten. Als je bijvoorbeeld een gat van 6 mm wilde boren voor een plug van 6 mm en het gat was ongeveer 7 mm groot, dan kun je het uitboren met een boor van 8 mm. Het grotere gat van 8 mm is perfect voor een plug van 8 mm.

 

Maar let op! Niet elke schroef is geschikt voor een 8mm plug. Het kan zijn dat je een andere schroef moet gebruiken.

 

Je kunt alle informatie over welke plug geschikt is voor welke schroef en nog veel meer vinden onder "Welke plug" of "Gat boren voor plug".

 

werbung rechts1