In welke richting draai je de schroef?

Vaak weet je niet zeker welke kant je een schroef of moer op moet draaien. Er zijn echter een paar eenvoudige opties die kunnen helpen.

 

In principe moet je weten dat 99% van alle schroeven rechtse schroefdraad hebben. Slechts een heel klein deel van de schroeven heeft linkse schroefdraad.

 

We zullen je nu de kenmerken van de schroefdraad laten zien en hoe je ze uit elkaar kunt houden.

Rechtse schroefdraad - schroef losdraaien Richting

Draai de schroef los, draai de schroef los, open de schroef, draai de schroef vast
Schroeven losdraaien Richting - rechtse draad

 

De afbeelding linksboven toont een moer met rechtse schroefdraad. Dit kun je ook herkennen aan het feit dat de schroefdraad naar rechtsboven loopt.

 

Als je een rechtse schroefdraad wilt vastdraaien, moet je linksom draaien, dus tegen de klok in. In de afbeeldingen wordt de draairichting aangegeven door een pijl.

 

De afbeelding hieronder toont een zeskantkopschroef, ook met rechtse draad. Ook hier moet de schroef linksom worden losgedraaid. Zie de pijl in de afbeelding.

werbung links1

Linkse draad - schroef losdraaien Richting

Open de schroef, draai de schroef los, draai de schroef vast.
Schroef losdraaien Richting - linkse draad

De afbeelding links toont een schroef met linkse schroefdraad. Dit is ook te herkennen aan het feit dat de schroefdraad linksboven uitsteekt.

 

Schroeven met linkse draad worden gebruikt als de schroefverbinding constant naar rechts draait. De linkse schroefdraad voorkomt dat de schroefverbinding vanzelf loskomt.

 

Als je op een linkse schroefdraad wilt schroeven, moet je met de wijzers van de klok meedraaien, d.w.z. met de wijzers van de klok mee. De draairichting wordt aangegeven door een pijl in de afbeelding.

 

Het linker fietspedaal kan als voorbeeld worden gebruikt. Om te voorkomen dat het linker pedaal vanzelf loskomt, heeft het linkse schroefdraad en het rechter pedaal rechtse schroefdraad.

Schroef zit vast en is enigszins gecorrodeerd (verroest)

Olie voor het losdraaien van vastzittende schroeven, voor het losdraaien van roestige schroeven, voor het losdraaien van vastzittende schroeven
WD40 penetrerende olie - Voor het losmaken van vastzittende schroeven

 

Doordringende oliën

 

Als een bout of moer erg vast zit en enigszins gecorrodeerd (verroest) is, helpt een beetje penetrerende olie vaak om de bout los te krijgen. Penetrerende oliën zijn speciale oliën die heel dun zijn en door capillaire werking in heel kleine scheurtjes en spleten kunnen dringen. Hierdoor kan de penetrerende olie in de kleinste spleten van schroefverbindingen en schroefdraad komen. De penetrerende olie moet echter enige tijd inwerken zodat het de tijd heeft om in de kieren te dringen. De inwerktijd kan enkele uren duren, afhankelijk van het werkstuk en de schroefverbinding.

werbung links2
werbung rechts1
werbung rechts2